Cum alegi un laptop ieftin si bun? – Ghid achizitie laptopuri ieftine

Ghid achizitie laptop ieftin

Alegerea unui laptop ieftin este destul de dificila deoarece laptopurile, spre deosebire de alte dispozitive IT, au aceeasi arhitectura hardware indiferent cat sunt de scumpe sau de ieftine. Arhitectura unui laptop ieftin este practic arhitectura oricarui sistem de calcul si are cateva elemente importante cu influenta majora asupra performantei. Atunci unde sunt diferentele?

Diferentele apar cand vine vorba de configuratia hardware si de acesta ne vom ocupa in cele ce urmeaza.

Ce este un laptop ieftin si cat de bun poate sa fie?

Un laptop ieftin este, in conceptia generala, un laptop cu pret mic.  Partial adevarat, pentru ca exista si laptopuri considerate ieftine dar care au preturi de cateva mii de lei. Din fericire, laptopurile au fost impartite pe clase functie de utilitatea pe care acestea o au, tocmai pentru a putea fi clasificate: Office, Business, Gaming. Cele mai scumpe sunt cele Gaming si Business.

Mai clar:

 • Daca vrei un laptop office ieftin il poti gasi la 1000 de lei sau poate chiar mai ieftin, pe cand unul performant trece de 2000 de lei.
 • Daca vrei un laptop business ieftin il poti gasi la un pret de 2500 de lei, pe cand unul performant trece de 5000 de lei.
 • Daca vrei un laptop ieftin de gaming trebuie sa te gandesti la un pret minim de 2500 Lei, pe cand un laptop bun de gaming poate trece de 10.000 de lei.

Un laptop poate fi considerat ieftin cand are cel mai mic pret corespunzator clasei din care face parte si configuratiei hardware pe care o are. Laptopurile ieftine, indiferent de clasa, au de obicei cel mai mic nivel de performanta al acelei clase. Sunt si exceptii dar asta numai datorita faptului ca sunt si modele scumpe si cu performanta redusa care au pretul mare datorita brandului sub care sunt vandute.

Trebuie sa mentionez si faptul ca in ofertele magazinelor exista in opinia mea cateva mici exagerari in privinta incadrarii pentru laptopurile ieftine din clasele business si gaming. Daca la laptopurile business au fost incluse laptopuri nefirec de ieftine, la gaming au fost ignorate cele entry class, adica tocmai cele mai ieftine.

Mai jos aveti exemplificate diferentele intre incadrarile magazinelor si incadrarile noastre, chiar daca la gaming sunt numai trei laptopuri sub 3000 de lei…

Incadrari Magazin pentru laptopuri ieftine:

Laptopuri Office Laptopuri Business Laptopuri Gaming

Incadrari Locale pentru laptopuri ieftine:

Laptopuri Office Laptopuri Business Laptopuri Gaming

Cum alegi procesorul unui laptop ieftin?

Laptopurile ieftine au configuratia hardware conceputa in asa fel incat sa se poata incadra intr-un buget limitat. Acestea sunt construite mai putin pe criteriul performantei si mai mult pe criteriul incadrarii in buget. Din acesta cauza au o configuratie hardware corespunzatoare minimului din clasa respectiva.

 • Laptopurile ieftine din clasa office au in general perocesoarele cel mai putin performante. Cele mai frecvente configuratii sunt cele cu procesoare Celeron, acestea reprezentand un compromis intre pret si performanta. Un laptop ieftin si bun din aceasta clasa are pretul peste 1200 lei si poate avea procesor Intel Core i3, Pentium Dual-Core, AMD Dual-Core sau Pentium Bay Trial-M.
  Pot fi vazute aici
 • Laptopurile ieftine din clasa business au procesoare mai performante. Cele mai frecvente configuratii ieftine sunt cele cu procesoare Intel Core i3. Acestea au o buna performanta si asigura un minim necesar clasei.
 • Laptopurile ieftine din clasa gaming au nevoie de procesoare si mai performante. Asa se face ca cea mai frecventa configuratie este cea cu procesoare Intel Core i5.

Daca ne gandim la diferente de pret dintre un procesor Celeron si un procesor Intel Core i5 incepem sa intelegem de ce laptopurile ieftine din clase diferite au preturi diferite.

Dar de ce nu se pun procesoare ieftine (spre exemplu Celeron) si la laptopurile de gaming? Pentru ca, pur si simplu, nu se poate! Aceste procesoare nu asigura nivelul de performanta necesar pentru rularea jocurilor in conditii bune.

Verificati tipul si modelul procesorului cand alegeti un laptop ieftin!

Ce placi video au laptopurile ieftine?

Si aici diferentierea se face functie de clasa din care laptopul face parte. Nici nu ar putea fi altfel, pentru ca oricine cumpara un laptop il cumpara cu un anume scop si trebuie ca nivelul de performanta sa permita atingerea acelui scop.

 • Laptopurile office ieftine au in marea lor majoritate placi video integrate. Aceste placi video sunt integrate in procesoare si au suficienta putere de procesare pentru activitatile office. Cel mai ieftin laptop cu placa video dedicata are pretul de circa 1400 Lei.
 • Laptopurile business ieftine au si acestea tot placi video integrate dar sunt si modele cu placa video dedicata. Avand insa procesoare mai performante, de generatii mai noi, si placile video integrate vor fi mai performante. Pe la pretul de 2500 lei in sus se pot gasi si laptopuri business mai bune, cu placa video dedicata.
 • Laptopurile de gaming ieftine au obligatoriul placa video dedicata si nu orice placa video. Acesta este motivul principal pentru care acestea sunt mai scumpe. Cele foarte ieftine, cu pretul pe la 2500 lei, constituie asa-numitul entry class, adica vor avea minimul de performanta pentru jocuri. Astfel, putem spune ca NU exista laptopuri de gaming ieftine!

Verificati ce tip de placa video are laptopul pe care il alegeti!

Cum alegi configuratia unui laptop ieftin?

Pe langa procesor si placa video, performanta unui laptop mai este influentata de memoria acestuia si tipul stocarii.

Memorie RAM

Desi memoria RAM este importanta pentru performanta unui sistem acesta poate fi reconfigurata prin inlocuirea modulului de memorie sau prin adaugarea unui modul suplimentar la laptopurile care permit acest lucru.

 • Laptopurile ieftine office au de obicei memoria RAM de 2 GB.
 • Laptopurile business ieftine au de obicei memoria RAM de 4 sau 8 GB.
 • Laptopurile de jocuri ieftine au de obicei 4 sau 8 GB RAM.

Capacitate stocare

Capacitatea de stocare a laptopurilor este asigurata de hard disck-uri si poate fi abordata din doua puncte de vedere: cel al capacitatii propriu-zise si cel al vitezei ce citire si timpilor de acces la informatie.

 • Laptopurile ieftine pentru activitati office au hard disk-uri SATA la 5400 rpm cu capacitati intre 250 si 500 GB.
 • Laptopurile ieftine pentru business au hard disk-uri SATA la 5400 rpm cu capacitati intre 500 si 1000 GB.
 • Laptopurile ieftine pentru jocuri au hard disk-uri SATA la 5400 rpm sau 7200 rpm (mai rapide) si capacitati intre 500 GB si 1000 GB.

Observati ca nu sunt laptopuri ieftine cu hard disk SSD cu viteze mari de acces, acestea fiind in general printre cele mai scumpe.

Ecranul

Ecaranul este principalul dispozitiv de iesire al unui laptop si, in cazul laptopurilor ieftine, ofera producatorilor posibilitatea de a face compromisuri majore pentru a obtine un pret mai mic. Indiferent din clasa din care face parte laptopul, daca acesta este ieftin va puteti astepta la un ecran slab calitativ. De obicei asta se traduce prin unghi mai ingust de vizualizare si rezolutie mai mica.

 • Laptopurile ieftine din clasa office au, fara exceptie ecrane cu rezoluti HD.
 • Cele din clada business au, in egala masura, atat ecrane cu rezolutie HD cat si ecrane Full HD.
 • Laptopurile ieftine de gaming au, in general, ecrane cu rezolutie Full HD dar sunt si modele cu ecrane HD, deci mare atentie cum alegeti. De notat ca la aceeasi placa video va avea performanta mai buna in jocuri laptopul cu rezolutia mai mica. Acesta nu este neaparat un inconvenient pentru cele Full HD, rezolutia putand fi setata din meniul jocului la valori mai mici.

Verificati rezolutia atunci cand alegeti un laptop!

Acestea sunt principalele caracteristici de care trebuie sa stineti cont atunci cand alegeti un laptop ieftin, mai ales daca doriti ca acesta sa fie si bun. Am presarat acest articol cu unele recomandari, incercand sa acopar interesul pentru oricare dintre clasele de laptopuri.

Trebuie sa retineti ca ieftine cu adevarat nu sunt decat laptopurile din clasa office, cele business si gamming neputand avea preturi mici datorita configuratiilor hardware mult mai performante.

Alege cea mai buna oferta!

Iata care sunt cele mai bune promotii valabile astazi:

Vezi reducerile eMag.ro Vezi reducerile PC Garage

Spune-ti parerea

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod lbhasF cu copy-paste in casuta de jos:

FILTRE

Mai multe...

Filtre laptopuri