Cum alegi un laptop pentru jocuri cand ai bugetul limitat? Poti gasi unul ieftin?

Laptop jocuri ieftin

Majoritatea tinerilor, cand vine vorba de achizitionarea unui laptop nou, au ca prima conditie rularea jocurilor. Acest fapt nu este surprinzator, chiar daca laptopul este cumparat in principal pentru facultate sau pentru proiectele scolare, mereu se va gasi timp si pentru jocurile preferate. Faptul ca laptopurile de gaming sunt foarte scumpe le fac destul de greu accesibile tinerilor care, de cele mai multe ori, au un buget limitat. Atunci ce faci cand vrei un laptop pentru jocuri dar nu iti ajung banii?

Am mai discutat despre laptopul de gaming si am specificat acolo principalele sale caracteristici: performanta, stabilitate, enduranta, ergonomie. Aceste patru caracteristici sunt cele care contribuie semnificativ la cresterea pretului dar ofera posibilitatea de a rula cele mai noi jocuri la cele mai bune calitati, fara a se defecta datorita exploatarii sau ambalarii termice.

Trebuie sa stiti insa un lucru: nu numai pe laptopurile de gaming pot fi rulate jocuri. Practic orice laptop are integrat tot ceea ce ii trebuie pentru a rula jocurile, indiferent ca a costat 1000 sau 10.000 de lei, indiferent daca este facut de Asus sau de Maguay. Dar poate orice laptop sa ruleze orice joc? Nu, asta nu se poate!

Cum se alege, in acest caz, un laptop ieftin pentru jocuri?

Sunt trei elementele care definesc performanta unui laptop in jocuri:

  • Puterea de procesare video – este data de placa video cu care este dotat laptopul.
  • Puterea de calcul – este data de arhitectura, numarul de nuclee, viteza si generatia procesorului.
  • Memoria RAM – ca de obicei, cu cat este mai mare si mai rapida cu atat este mai bine!

Daca e foarte simplu cu memoria RAM, problemele se complica mult cand vine vorba de placa video si procesor. Care dintre acestea sunt mai importante la un laptop ieftin pentru a putea rula cat mai bine jocurile?

Raspunsul este banal de simplu: Sunt prea putine laptopuri cu placi video bune si procesoare proaste. Mai degraba invers… Din acesta cauza, etalonul folosit la alegerea unui laptop ieftin pe care sa poata rula jocurile devine EXCLUSIV placa video.

In clasificarile pe care le-am facut, placilor video li s-a atribuit un punctaj ce are la baza nivelul actual de performanta al acestora. Cea mai buna placa video a fost notata cu 100 de puncte si de acolo s-a scazut punctajul proportional cu performanta. Au fost incadrate in categoria gaming numai laptopurile cu performante video deosebite, dotate cu placi video cu punctaje mari. Daca acestea sunt prea scumpe puteti opta pentru un laptop din clasa office (sau, de ce nu, business) echipat cu o placa video dedicata mai performanta.

Compromisul va fi un laptop cu rezolutia ecranului mai mica, cu placa video medie (considerata entry level in gaming) si procesor mediu spre bun.

La limita de sus, adica cel mai aproape de laptopurile de gaming, se incadreaza laptopurile cu placi video AMD Radeon R9 M265X, NVIDIA GeForce 840M, NVIDIA GeForce 940M, NVIDIA GeForce GT 750M si NVIDIA Quadro K2100M. Va putem garanta ca, desi au fost incluse in clasa office, se vor descurca foarte bine si cu jocurile, cu conditia sa nu aveti pretentia sa rulati cele mai noi aparitii la calitati maxime. Preturile sunt foarte variate, functie de procesor si celelalte specificatii, dar cele mai ieftine pot fi gasite la aproximativ 2000 de Lei.

Pentru un buget si mai mic va puteti uita peste laptopurile cu placi video AMD Radeon HD 8790M, AMD Radeon R5 M255, AMD Radeon R5 M335, AMD Radeon R7 M260, AMD Radeon R7 M265, AMD Radeon R7 M270, NVIDIA GeForce 840M, NVIDIA GeForce 920M, NVIDIA GeForce 940M , NVIDIA GeForce GT 730M, NVIDIA GeForce GT 740M, NVIDIA Quadro K1100M si NVIDIA Quadro K2100M (ordonate alfabetic).  Preturile acestora sunt foarte diferite si depind in principal de procesoarele cu care sunt echipate, cele cu Intel Core i3 costand putin peste 1500 de Lei iar cele cu Intel Core i7 putand depasi 10.000 de lei. Printre ele cu siguranta puteti gasi un laptop accesibil care sa poata rula si jocuri, chiar daca la calitati reduse.

Trebuie sa retineti ca acestea nu sunt laptopuri de gaming dar vor rula majoritatea jocurilor la calitati reduse, chiar si jocurile ce au cerinte mai mari. Altfel spus, pot fi compromisul dintre pret si utilitate, alegerea oricui are un buget limitat si doreste sa il utilizeze pentru a obtine cat mai mult de la un laptop nou.

Alege cea mai buna oferta!

Iata care sunt cele mai bune promotii valabile astazi:

Vezi reducerile eMag.ro Vezi reducerile PC Garage

Spune-ti parerea

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod e3QI1p cu copy-paste in casuta de jos:

FILTRE

Mai multe...

Filtre laptopuri