De la ce varsta au copiii nevoie de laptop?

De la ce vatsta au copii nevoie de laptop

Traim vremuri in care nu se mai poate pune in discutie nevoia omului de informare iar accesul la internet este cea mai mare fereastra spre cunoastere deschisa mintii umane. Aceasta fereastra are insa capcanele ei si, neexistand reglementari, ofera un amestec greu de filtrat ce contine in egala masura adevar, minciuna, valori si nonvalori.

Dar pentru a accesa acesta fereastra este nevoie de un sistem de calcul ce ruleaza un sistem de operare, de o conexiune la internet si de cunostintele necesare operarii celor doua anterior mentionate. In aceste conditii calculatorul devine necesar pentru orice familie si poate fi util pentru toti membrii acesteia daca este folosit responsabil.

Exista insa un trend al ultimilor ani, care a adus o larga orientare catre individualizare, catre personalizare, si care a facut ca laptopul sa fie preferat in locul vechiului PC desktop. Avantajele sunt multiple: laptopul e mai mic, este portabil, isi gaseste mai usor locul in decorul oricarei camere, are consumul mai mic, este mai putin galagios si, mai ales, este mult mai personal. De obicei calculatorul este al familiei iar laptopul este al unui membru al acesteia.

Datorita abilitatilor excelente de invatare, copiii sunt fascinati de lumea virtuala inca de la varstele prescolare. Este de inteles. acolo pot fi gasite jocurile de colorat in care cu cateva click-uri faca povestea preferata sa prinda culoare, acolo sunt desenele animate la alegere si care nu se termina niciodata, acolo sunt imagini frumoase cu jucarii, acolo sunt cele mai ingenioase jocuri educative.

Dar in lumea copilariei exista si fructe interzise. Iar acele fructe interzise se gasesc toate acolo. Din fericire, ele pot fi cenzurate prin activarea controlului parental si activarea sau instalarea aplicatiilor de browser pentru control parental. In felul acesta un calculator devine mult mai sigur pentru a fi folosit de copii. Si aici parerile sunt impartite. Sunt parinti care refuza sa foloseasca astfel de aplicatii, acordand credit copiilor lor dar sunt si parinti care folosesc si apreciaza astfel de aplicatii.

De la ce varsta are copilul nevoie de laptop?

Copii au nevoie de laptop pentru a invata

Am vazut mai sus ca accesul la internet poate fi util copiilor inca de la varsta prescolara si ca acesta poate fi securizat pentru a limita accesul la informatiile daunatoare. Dar de aici pana la a cumpara copilului propriul laptop e cale lunga.

Posibilitatea de a accesa calculatorul familiei poate acoperi toate nevoile de joaca si invatare ale copilului, dar numai pana spre sfarsitul invatamantului gimnazial, uneori chiar mai putin. Si o sa vedeti de ce… Nu e de gluma!

Calculatorul familiei este folosit in cele mai multe cazuri de toti membrii familiei care nu au laptop. Daca mama sau tata nu au un job care sa necesite folosirea unui laptop, acestia folosesc calculatorul familiei la una cu copiii. Numai ca activitatile adultilor sunt uneori orientate spre subiecte mai putin recomandate minorilor si, mai ales, trebuiesc ascunse de ochii propriilor copii.

Datorita capacitatii mari de a invata, copiii reusesc rapid sa-si depaseasca parintii in privinta exploatarii PC-ului. Acesta este momentul in care pot aparea problemele… Accidental, sau chiar din curiozitate, copiii pot vedea ce au facut pe acel calculator ceilalti membri ai familiei. Si nu, sa nu va mintiti, controlul parental, parolele si folderele ascunse nu mai sunt suficiente. Chiar si conturile separate sunt vulnerabile daca sunt pe acelasi PC.

Nu vreau sa fiu inteles gresit. Copiii au problemele lor si adultii au problemele lor. Daca problemele copiilor este normal sa ajunga la parinti, problemele parintilor nu trebuie sa ajunga la copii.

Aici apare momentul cand in familie este nevoie de un laptop.

Dupa cum am mai spus laptopul este considerat in cele mai multe cazuri ca apartinand unui membru al familiei. Poate va sunt familiare parolele de acces pe care nu le stie nimeni altcineva decat detinatorul laptopului. Daca veti cumpara laptopul pentru adulti sau pentru copil este doar alegerea dumneavoastra.

Odata cu inaintarea in varsta, copiii acced catre forme noi de invatamant si acela poate fi momentul in care au neaparata nevoie de un laptop. Si nu vorbesc aici numai de facultate. Invatamantul liceal, functie de profil, poate necesita un sistem de calcul ce ofera mobilitate. Bineinteles, la facultate laptopul devine obligatoriu.

Dar pentru ca am discutat despre controlul parental si despre securitate vreau sa aduc putin in atentie si telefoanele mobile inteligente.

Multi parinti nu cumpara copilului un laptop pentru a preveni crearea dependentei si a-l proteja de „ororile” internetului. Cu toate acestea copilul are smartphone de la gradinita sau din clasele primare. Ignora in felul acesta faptul ca un smartphone ofera aceeasi deschidere ca un laptop, creeaza la randul lui dependenta doar ca poate fi folosit mult mai putin in activitati educative si de invatare. Daca ai avut incredere sa ii cumperi copilului tau un smartphone, de ce ai avea rezerve cand vine vorba de laptop?

In loc de concluzie

  • Nu poate fi stabilita o varsta de la care un copil are nevoie de laptop.
  • Copilul are nevoie de un laptop oricand acesta ii este necesar in procesul de invatare.
  • Copilul are nevoie de un laptop cand nu exista un calculator al familiei.
  • Copilul are nevoie de un laptop cand calculatorul familiei contine informatii la care el nu este recomandat sa aiba acces.
  • Copilul are nevoie de un laptop cand are suficienta responsabilitate pentru a se confrunta cu o posibila dependenta.
  • Copilul are neaparata nevoie de un laptop cand se apropie de varsta maturitatii si se pregateste sa acceada catre formele superioare de invatamant.

Tu ce crezi, au copii de gimnaziu nevoie de laptop sau acesta este doar un moft?

Alege cea mai buna oferta!

Iata care sunt cele mai bune promotii valabile astazi:

Vezi reducerile eMag.ro Vezi reducerile PC Garage

Spune-ti parerea

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod rQ5A3Y cu copy-paste in casuta de jos:

FILTRE

Mai multe...

Filtre laptopuri